Naše produkty
Recepty z černého zlata Na těchto místech lze naše zboží zakoupit přímoRychlý kontakt
E-mail: perfektra@email.cz
E-shop je určen pro soukromé odběratele. Pokud jste zástupce firmy, kontaktujte nás.
Úvodní stránka » Třtinová melasa
Třtinová melasa
Co je to třtinová melasa a pro koho je vhodná
Třtinová melasa je cenný vedlejší produkt výroby třtinového cukru. Obsahuje všechny biologicky účinné látky z původní rostliny - cukrové třtiny. Jedná se o harmonizovanou soustavu životně nezbytných stopových prvků a organických látek, kterých se nám současným způsobem stravování většinou nedostává.
Látky jsou v přirozené přírodní formě, což umožňuje jejich snadné vstřebávání. Třtinová melasa je pro své vlastnosti nazývána "Černým zázrakem".
Laboratorní analýzy jsou vypracovány akreditovanou laboratoří vždy při nové dodávce melasy.
Výroba
Třtinová melasa je cenný vedlejší produkt výroby třtinového cukru. Cukrová třtina je víceletá rostlina, která se pěstuje v tropickém a subtropickém pásu, zejména na Kubě, v Indonésii, Indii, Brazílii, ale i v jižních státech USA nebo v Austrálii. Při výrobě cukru se zpracovávají stonky, které se podle staršího způsobu nařežou na menši kusy a vylisují nebo se modernějším způsobem protiproudně vyluhují vodou.
K získané šťávě se přidá jistá část hašeného vápna, čímž jednak dojde k zastavení rozkladných procesů, jednak se ze šťávy vyloučí znečišťující látky, například bílkoviny nebo některé organické kyseliny. Vyčeřená a zfiltrovaná šťáva se zahustí ve vakuu a po zchladnutí z ní vykrystalizuje surový třtinový cukr, muskováda, který se - obvykle odstředěním - oddělí od nekrystalizujícího podílu, který se označuje jako melasa.
Ve výrobě se získává několik druhů melasy, neboť tato první melasa (označuje se A) se zředí vodou, znovu vyčisti přídavkem vápna, ve vakuu zahustí a ponechá opět krystalizovat, čímž se získá další podíl cukru a druhá melasa (B); tento pochod se obvykle opakuje ještě dvakrát (melasa C a Final). Z melasy "Final" se již nevyplatí získávat cukr a představuje konečný vedlejší produkt. Protože se získává při výrobě surového cukru, označuje se také jako surovárenská melasa.
Surový třtinový cukr se používá buď jako takový, nebo se čistí v rafinériích. Rozpustí se ve vodě, roztok se odbarví, např. filtrací přes aktivní uhlí, a zahustí ve vakuu ke krystalizaci. Stejně jako v surovárně se postup několikrát opakuje a nakonec zase zbývá podíl, z něhož již nelze ekonomicky získat cukr, rafinérská melasa. Je zřejmé, že se na trhu mohou vyskytovat různé melasy, lišící se svým zeměpisným původem a technologií výroby.
Vzhledem k tomu, že se cukerné roztoky vždy zahušťují za sníženého tlaku, tedy za teploty nižší než 100 °C, ve všech druzích melasy je zachován podstatný podíl účinných látek cukrové třtiny. Na druhé straně je zřejmé, pokud má třtinová melasa sloužit ke konzumaci jako potravina pro zvláštní výživu, že je třeba z tohoto spektra různých melas vybrat pouze skutečně kvalitní produkt, což může zajistit jenom renomovaná firma, používající dokonalou analytickou kontrolu složení melasy a jejích biologických účinků.
Ing. Miroslav Novák, CSc.
Obsah účinných látek
EXTRAKT Černý zázrak obsahuje více vápníku než mléko, více železa než vejce a více draslíku než jakákoli jiná potravina. Jedná se o harmonizovanou soustavu životně nezbytných stopových prvků a organických látek, kterých se nám současným způsobem stravování většinou nedostává. Látky jsou v přirozené přírodní formě, což umožňuje jejich snadné vstřebávání.
Minerály a stopové prvky
Krytí denní spotřeby při 4 kávových lžičkách (cca 40g) obsahuje:
Vápník (Ca) - 37,2 mg
Je nezbytnou součástí kostí. Snižuje nervosvalovou dráždivst. Umožňuje správnou funkci převodního systému srdce a je také nezbytný v procesu srážení krve. Důsledkem úbytku vápníku je osteomalacie ("měknutí kostí") a osteoporóza, při níž dochází ke snižování pevnosti kostí a k jejich zvýšené křehkosti a lámavosti.
Železo (Fe) - 6,5 mg
Podporuje tvorbu krevního barviva. Jeho hlavní úlohou v organismu je účast na transportu kyslíku. Je součástí hemoglobinu v erytrocytech (červených krvinkách) a myoglobinu ve svalech, hraje rozhodující úlohu při procesu transportu elektronů v dýchacím řetězci, kde je součástí různých enzymatických systémů.
Draslík (K) - 824 mg
Spolu se sodíkem je rozhodujícím iontem pro zachování acidobazické rovnováhy a stálého osmotického tlaku. Je nezbytný pro správnou činnost svalů, zejména srdečního svalu.
Měď (Cu) -0,29 mg
Měď je součástí mnoha enzymů podílejících se na buněčném dýchání, je nezbytná pro krvetvorbu a pro tvorbu pigmentu a růst vlasů. Podle nejnovějších údajů může být nedostatek mědi spojen se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi.
Fosfor (P) - 15,6 mg
Společně s vápníkem se rozhodující měrou podílí na stavbě kostí a zubů. V organické formě je fosfor součástí fosfolipidů, fosfoproteinů a nukleových kyselin. Je nenahraditelný pro energetický metabolismus.
Chrom (Cr) - 0,178 mg
Hlavní úlohou chrómu je stimulace účinků inzulínu a tím zvýšení glukózové tolerance. Existují rovněž údaje o možném vztahu mezi nedostatkem chrómu a zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi.
Hořčík (Mg) - 70,4 mg
Zúčastňuje se stavby kostí a snižuje nervosvalovou dráždivost.
Zinek (Zn) - 0,37 mg
Nikl (Ni) - 0,336 mg
Cukry (ve 100g):
Fruktóza (ovocný cukr) - 8 g
Glukóza (hroznový cukr) - 7,9 g
Sacharóza - 30,6 g
Vitamíny skupiny B (ve 100g):
Vitamin B1 - 1,09 mg
Vitamin B2 - Riboflavin
Vitamin B5 - Kyselina pantotenová
Účastní se metabolismu živin v citrátovém cyklu, biosyntézy a oxidace mastných kyselin
Vitamin B6 - Pyridoxin
Vitamin B9 - 0,0793mg
Vitamin B12 - Kobalamin
Další látky:
Aminokyseliny
Nenasycené mastné kyseliny
Kyselina fosforečná
Její nedostatek a nedostatek draslíku působí nepříznivě na růst a množení buněk
Vitagen inositol
Z čeho se ß-glukan získává
ß-glukan lze získávat z různých přírodních zdrojů, např. vyšších hub či obilovin, ale nejvhodnějším zdrojem pro jeho izolaci je obyčejné droždí, protože z něho získaný ß-glukan je vysoce účinný a přitom naprosto neškodný. O tom konečně není třeba pochybovat, neboť droždí je zcela běžnou součástí naší potravy. ß-glukan je zařazen americkým Úřadem pro léky a potraviny (FDA) v kategorii zcela bezpečných látek.
Jak ß-glukan účinkuje?
Beta glukan je přírodní komplexní polysacharid, který je mmj. schopen jedinečně podporovat obranné reakce imunitního systému. Toto prokazuje řada studií, např.: Laroche C. and Michaud P. 2007 Velmi důležitá je čistota betaglukanu. Rozdrcený prášek, extrakt či koncentrát houby má velmi malou účinost pokud vůbec nějakou.
Nečistoty v betaglukanu zabraňují navázání betaglukanu na receptory imunitních buněk.
Náš Beta-glukan má garantovanou čistotu <85%!
Preventivní dávka pro zdravou dospělou osobu je 100 - 200 mg/den.
Betaglukan není vhodný pro pacienty s transplantací kde je záměrně potlačována imunita.
Dávkování: Doporučená dávka třtinové melasy s ß-glukanem jsou 3-6 kávových lžiček denně, které lze požívat stejným způsobem, jako samotnou třtinovou melasu (tj. jako takovou nebo např. ve vodě, v mléce apod.).
Použití:
Konzumaci třtinové melasy si můžete zpříjemnit jejím zředěním v pitné vodě nebo nějakém jiném nápoji. Pro lepší rozpuštění je vhodné tekutinu ohřát. Kromě nápojů lze třtinovou melasu přidávat do různých pokrmů.
Příklady použití:
- 1 čajová lžička třtinové melasy se rozmíchá ve 2 dl čaje (např. ovocný, bylinný, zelený) nebo ve 2 dl pitné vody (může být i perlivá). Pokud je melasa rozpuštěná ve vodě, může se ještě přidat podle chuti trochu citrónové šťávy
- 1 čajová lžička neslazeného kakaa se zalije horkou vodou a přidá se 1 čajová lžička melasy, lze dolít i mlékem
- 1 čajová lžička melasy rozpuštěná ve vlažném mléce je dobrý prostředek na spaní
- třtinovou melasou lze vhodně doplnit smetanové jogurty i sojové mléko
- třtinovou melasou lze sladit kávu, mléko a pudinky, kde plně nahradí cukr
- třtinovou melasou lze sladit müsli a obilné vločky
- Další způsoby použití lze nalézt v referencích, kde byli spotřebitelé v rámci ankety dotazováni na způsob, jakým melasu konzumují.